HSCT-behandeling

Wat betekent HSCT?

aHSCT (ook wel HSCT genoemd) staat voor autologe Hematopoietische Stamceltransplantatie. Bij deze behandeling worden stamcellen gebruikt die aanwezig zijn in het beenmerg en in het bloed, zogenaamde hematopoietische cellen. Autoloog betekent dat de stamcellen van de persoon zelf worden gebruikt.

Lichaam resetten

Het doel van de HSCT-behandeling is het afweersysteem ‘resetten’ zodat ontstekingscellen niet langer de hersenen en het beenmerg aanvallen, zoals het geval is bij mensen met een actieve vorm van MS. Stamcellen zijn erg belangrijk voor het repareren van schade in het menselijk lichaam. Vanuit stamcellen kunnen verschillende andere soorten cellen ontstaan. In dit geval worden stamcellen uit het bloed gebruikt, deze kunnen verschillende type ontstekingscellen vormen en daarmee het afweersysteem opnieuw opbouwen. Dit type stamcel kan echter geen organen of weefsels herstellen. HSCT kan daarom echte zenuwschade niet herstellen. De behandeling kan de ziekte dus niet genezen, maar wel stopzetten en zo erger voorkomen.

Behandeling

In het kort bestaat de behandeling uit drie stappen:

  • Stamcellen invriezen
    Als eerste worden stamcellen uit het bloed of beenmerg van de patiënt gehaald en tijdelijk ingevroren.

  • Chemotherapie
    Vervolgens krijgt de patiënt chemotherapie en antilichamen toegediend waarmee het afweersysteem wordt uitgeschakeld.

  • Stamcellen terugplaatsen
    Tot slot krijgt de patiënt zijn eigen stamcellen terug via een infuus, hiermee wordt het afweersysteem weer opgebouwd.

Positieve werking op MS

MS-patiënten kunnen de zware HSCT-behandeling (stamceltherapie) ondergaan. De behandeling is niet zonder risico en letterlijk een strijd die gewonnen moet worden. Bij ruim 80% van de patiënten die de behandeling heeft ondergaan, zijn de ontstekingen onderdrukt. Dit blijkt uit MRI-scans. Opmerkelijk is dat de behandeling kan leiden tot stabilisatie van de ziekte en bij sommige mensen zelfs tot het herstel. Zo kon MS-patiënt Boaz Spermon bijvoorbeeld weer lopen na de behandeling in Zweden. Ook Miranda heeft baat gehad bij de behandeling, die zij kon ondergaan dankzij de stichting Wij stoppen MS voor.

HSCT niet in Nederland

In Nederland worden er wel HSCT-behandelingen uitgevoerd, maar dan bijvoorbeeld bij leukemie. De baanbrekende en peperdure behandeling wordt ondanks de goede resultaten niet uitgevoerd bij MS-patiënten. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Neurologie zijn er kleine wetenschappelijke studies gedaan die aangeven dat de behandeling in bepaalde gevallen effectief zou kunnen zijn. Ze zijn van mening dat er tot nu toe nog geen wetenschappelijke studie is gedaan van voldoende kwaliteit en grootte.

Stichting Op De Been, opgericht door MS-patiënt Boaz Spermon, en MS Vereniging Nederland hebben op 12 september 2017 een petitie met ruim 50.000 handtekeningen overhandigd in politiek Den Haag. Beiden hopen dat het onderzoek naar de HSCT-behandeling voor MS ook in Nederland uitgevoerd gaat worden.

Meer info

Bekijk hieronder de video van RTL Late Night over de HSCT-behandeling. Op dat moment had Boaz de behandeling nog niet ondergaan. Inmiddels is hij geholpen in Zweden en kan hij weer lopen.

Bronnen: Stichting MS Research – Stichting Op de Been – RTL Late Night.