Gisteren (maandag) zijn we wat langer in het ziekenhuis gebleven omdat het de laatste avond hier was voor Yvonne. Op de gang zaten we met een heel aantal patiënten en carers (dat zijn wij). Onder de patiënten: een Ierse, een Moldaviër, een Amerikaan, een Engelsman, een Australische en een Australiër, Kiwi Daniël en natuurlijk een Vlierdense. Daniël is de stamcelmaat van Bianca, zij zijn dezelfde dag begonnen.
Er werd gitaar gespeeld en vooral elkaar moed ingesproken over de nog te komen stappen. Vaak zit je met koppels in een bepaalde fase van de behandeling. Eigenlijk was het, ondanks het gebrek aan bier en bitterballen, gewoon gezellig. Wat later dan normaal kwamen Yvonne en ik aan in het hotel en daar hebben we wat figuurlijke boterhammen (🍺🍺) genomen omdat we het avondmaal hadden overgeslagen.

Waar men zaait moet men oogsten.

Die dag is aangebroken. Om 6:49 kreeg ik al het ochtendappje met een foto met daarop het ‘oogst-apparaat’. 2.000.000 stamcellen per kilogram lichaamsgewicht moeten er geoogst worden en het liefst in 1 dag. Dit is ons streven, maar de oogst kan ook gewoon over 2 of zelfs 3 dagen verdeeld worden.
In het ziekenhuis heeft Yvonne ons even haarfijn uitgelegd hoe het apparaat werkt. Een zak met bloedcellen, een zak met bloedplasma en 1 met stamcellen. Dat wordt rondgepompt en dat is het. De doctor komt binnen en legt de machine even uit en warempel het verhaal van Yvonne klopt nagenoeg. De machine komt uit de USA en pompt in totaal het bloed van Bianca 3 keer rond. Er wordt in deze cyclus 100 ml. aan stamcellen verzameld; door de doctor aangeduid als “vloeibaar goud”.  Alles loopt wederom voorspoedig.

Ode.

Yvonne dit is wat Bianca wou,
jij mee naar Moskou.

Samen veel gelachen en ook een traan,
maar nu moet je al weer gaan.

1 keer heb ik je tot tranen weten te roeren,
hmmm.. dit rijmt alleen op die 4 h…..

Mede dankzij al jou werk en inzet ten volle,
liep de crowdfund als een dolle.

Willem-Alexander ik weet niet wat jij vindt?
Maar deze vrouw verdient een lint.

Wij vonden het heel fijn dat je er was lieve zus,
namens Bianca en mij een dikke kus.❤️❤️❤️