De chemie van chemo

Chemotherapie. Het woord alleen al geeft de meesten rillingen of op zijn minst een onprettig gevoel. In mijn geval is het gewoon bittere noodzaak.
De behandeling is alleen zo effectief door het gebruiken van een stevige maar niet allesverslindende chemotherapie. Er zijn andere klinieken in de wereld die wel stamceltransplantaties aanbieden maar die zijn zonder chemotherapie, terwijl dat voor mij juist het verschil maakt. De vorm van chemotherapie is een zogenaamde niet-myeloablatieve chemotherapie. Het schakelt het eigen afweersysteem uit door niet het gehele maar gedeeltelijk het beenmerg te vernietigen. Dit deel van de beenmerg zal daarna met nieuw geheugen B- en T-cellen gaan aanmaken zodat deze hopelijk niet meer het eigen lichaam aanvallen.

Afijn, een mooie theorie maar wat betekent het nou voor mij in de praktijk? Dat is dat ik 4 dagen lang een chemotherapie heb gekregen waarbij ik dan in totaal mijn maximale dosis van 200 mg/kg lichaamsgewicht aan cyclofosfamide toegediend heb gekregen. Klinkt weinig maar het is een hoop. Het verbaast me dat ik nog geen licht geef in het donker! Dit alles wordt ondersteund met anti-schimmel/bacterie medicijnen en met intraveneus vocht, heel veel vocht. Dit heeft als resultaat dat ik uren heb gehad welke ik alleen maar op de toiletpot zit.  Verder mag ik niet klagen, maar heb ik wel last gehad van misselijkheid en lichte duizeligheid. Het heeft me wel enorm geholpen door toch te blijven eten (al is de keuken hier niet te hakken) en daarnaast ook de zon op te zoeken. Het is hier erg lekker weer, veel zon en zo rond de 20 tot 25 graden dus daar wil je, gezond of niet, toch wel lekker van kunnen genieten!

Het goede nieuws is nu wel dat het allemaal achter de rug is! Vandaag is het een rustdag met alleen ondersteunende infusen zodat ik wat kan bijkomen van de chemotherapie. We hadden vandaag ook weer een feestje van Glenys die vandaag haar wedergeboorte hebben gevierd. Ze loopt een dagje voor op mij en heeft net haar stamcellen teruggekregen zodat alle ingrediënten aanwezig zijn om het immuunsysteem weer op te bouwen. Morgen ben ik zelf aan de beurt, dus officieel kan ook 30 mei in de boeken als mijn 2e verjaardag 🙂 Ik vind dat toch wel spannend!. Het is toch wel hét moment waar je naar toe hebt gewerkt. Ook ben ik toch wel erg vermoeid van alles en hiermee zet ik mijn lichaam echt hard aan het werk om zo goed en zo optimaal mogelijk weer een nieuw immuunsysteem op te bouwen. Op naar mijn nieuwe verjaardag !

 

2019-01-24T12:36:52+00:0029 mei 2018|10 Comments

10 Comments

 1. Lina 1 juni 2018 at 21:16

  Wij 🎈feliciteren jou met het bereiken van deze fase. Hou je taai en ga voor het herstel nu 🙏. Gelukkig is de temperatuur daar beter dan hiet, hoewel het goed afgekoeld is. Nu 22°C was 28° – 30°.
  Jaap en Lina❤

 2. Vera 31 mei 2018 at 20:22

  Happy (re)birthday meis!!

 3. Paul en Nelly 31 mei 2018 at 19:43

  Mooi om te lezen, mooi om te volgen. R*E*S*P*E*C*T! Born again. Geniet er van, waar mogelijk 😁

 4. Karin mulder 31 mei 2018 at 16:28

  Gefeliciteerd super vrouw met je wedergeboorte🤗

 5. Hennie van Deursen 31 mei 2018 at 15:56

  Klinkt goed Karien op naar het goede.

 6. Jean 31 mei 2018 at 15:09

  Gefeliciteerd vast met deze bijzondere verjaardag. 😘

 7. Miranda 31 mei 2018 at 14:56

  Fijn te horen dat het goed gaat. Vandaag je wedergeboorte. Spannend hoor!

  Groetjes, Miranda

 8. Kitty 31 mei 2018 at 13:03

  Hey kanjer,
  Fijn dat dit gedeelte erop zit en dan maar hopen dat er alleen nog maar goede gezonde cellen terug komen ik blijf voor je duimen ! Heel veel sterkte nog ook voor Johan 😘

 9. Linda 30 mei 2018 at 15:55

  Hoi Karien,
  Goed om te horen dat de behandeling tot nu toe goed gaat en dat je je er redelijk goed doorheen slaat.
  Zet ‘m op en gefeliciteerd met je wedergeboorte!
  Groetjes, Benno & Linda en kids

 10. Theo en Josefien 29 mei 2018 at 19:53

  Ha karien,

  Klinkt veelbelovend. We branden nog maar eens een kaarsje morgen ter ondersteuning van het succesvol terugbrengen van jouw stamcellen. Hou je taai en wij vinden jou een supervrouw.

  Lieve groeten, Theo en Josefien

Leave A Comment