Sinds de vorige blog zijn we weer een paar dagen verder met de behandeling. Na de go heb ik 4 dagen stero茂den gekregen en daarnaast kreeg ik extra injecties om 11 uur ’s avonds en 3 uur ’s nachts. Dit is toch wel lastig, want ja, ik kan me andere dingen bedenken waar je w茅l ’s nachts voor wakker gemaakt wil worden.

Ik heb eergisteren mijn eerste nek-katheter gekregen. Deze katheter wordt o.a. gebruikt voor het oogsten van de stamcellen. Echt prettig is het niet zo’n slang wat uit je nek steekt maar het maakt het leven een stuk gemakkelijker. Zo hoeft er niet geprikt te worden maar wordt alles op je slangetjes aangesloten. Het is op dit moment voor mij ook niet mogelijk om buiten de poorten van het ziekenhuis te komen dus vanaf nu pakken we nu zoveel mogelijk zon op het binnenplein van het ziekenhuis zelf. Ik stuur Johan wel op pad om koffie en snoep mag gaan halen 馃檪 Er is overigens een goeie koffietent in de buurt van de tramhalte dus Johan mag pas naar binnen hier als ie koffie meeneemt ’s ochtends.

Ook was het vandaag de dag om verpleegster Anna uit te nodigen voor een scheerbeurt! Samen met Dave, Natasha en Glenys hebben we tijdens een mooi ritueel ons haren afgeschoren. Niet omdat het hoeft maar omdat het kan. De chemotherapie zorgt sowieso voor haaruitval dus dan kan je het beter v贸贸r zijn, of niet? Met rockmuziek en chips gingen we 1 voor 1 onder de tondeuse met als resultaat een kort koppie. Dit wordt dan mijn kapsel voor de komende maanden:

Gisteren zijn we begonnen met het oogsten van mijn stamcellen. Dit gebeurt ’s ochtends vroeg al omdat er op dat moment het meeste kan worden geoogst en dat het ook een tijdje duurt. Je moet namelijk zeker 5-6 uur aan de machine liggen. Ik kreeg tintelingen in mijn handen en in mijn lippen tijdens het oogsten maar verder was het niets bijzonders. Dr. Fedorenko liet me rond vieren weten dat er ongeveer 60% van de stamcellen waren geoogst dus dat er vandaag nog een tweede ronde plaats ging vinden om op de 100% uit te komen. 100% betekent in mijn geval 2 miljoen bruikbare stamcellen * [mijn gewicht in kg] = niet zo heel veel maar wel genoeg miljoenen stamcellen die ik straks na de chemotherapie weer terugkrijg. Dit is belangrijk omdat een deel van mijn beenmerg wordt vernietigd. De stamcellen helpen dan mee met het opnieuw opbouwen van mijn immuunsysteem.

Vanochtend is de tweede oogst geweest waarmee ik voldoende stamcellen heb opgehaald. Ook dit duurde weer best wel lang en je gaat je dan toch een beetje vervelen. Vanmiddag hebben we genoten van de zon met een groepje. Daarna hebben we de nieuwe geboorte van Kelli, Saa’na, Hilde en Ragnethe gevierd. Deze 4 topvrouwen zijn een week verder dan ik en hebben inmiddels hun chemotherapie achter de rug. Inmiddels zijn ook weer voorzien van hun eigen stamcellen. Dit is uiteraard een enorm belangrijk moment want vanaf dat moment ben je verder MS-vrij!

Voor mij is het dus nog aftellen tot volgende week. Strakjes gaat de nek-katheter er uit en krijg ik morgenvroeg mijn andere katheter voor de chemotherapie. Alles gaat dus volgens plan en dat betekent dat ik vrijdag met de chemotherapie begin. Ten slotte wil ik jullie heel erg bedanken聽voor jullie lieve reacties op de vorige blogs! Johan en ik zijn erg blij en vereerd met al jullie support daar vanuit Nederland. Tot gauw!