FAQ over Multiple Sclerose

Wat is MS?

Multiple Sclerose is een ziekte, die te maken heeft met het centrale zenuwstelsel. Veel mensen denken dat Multiple Sclerose een spierziekte is, wat dus niet het geval is. Om te weten wat de effecten zijn van Multiple Sclerose op het lichaam, is het handig om eerst te begrijpen wat de functie is van het zenuwstelsel, hoe dat werkt en waar het zich bevindt in het lichaam. Het centrale zenuwstelsel bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg.

Waar komt de naam Multiple Sclerose vandaan?

De naam wordt afgeleid doordat er vaak sprake is van verschillende (multiple) ontstekingshaarden met verscheidene littekens (sclerosis). Dit gebeurt op verschillende plaatsen in het centrale zenuwstelsel.

Wat is het zenuwstelsel?

Het is het besturingssysteem van het lichaam. Het centrale zenuwstelsel speelt een belangrijke rol bij het coördineren van bewuste en onbewuste activiteiten, die je dagelijks onderneemt. Denk daarbij aan bewuste activiteiten als bewegen, spreken, denken en onthouden. Denk ook aan onbewuste activiteiten, zoals het terugtrekken van uw hand als u uzelf ergens aan brandt (reflexen). Tevens kunnen we via dit stelsel allerlei prikkels van buitenaf waarnemen en zijn we in staat om te zien, te horen, te ruiken, te proeven en te voelen.

Wat gebeurt er bij Multiple Sclerose?

Multiple Sclerose heeft een uitwerking op het centrale zenuwstelsel, waardoor de Multiple Sclerose klachten worden veroorzaakt. In het centrale zenuwstelsel lopen bloedvaten, die het zenuwweefsel van zuurstof en voedingsstoffen voorzien. Bij Multiple Sclerose doen zich ontstekingen voor in de hersenen, die zich vaak rondom de bloedvaten bevinden en zorgen voor een lichte zwelling. Deze ontstekingen ontstaan als gevolg van Multiple Sclerose, omdat immuuncellen geactiveerd zijn om de myeline op te ruimen. Bij Multiple Sclerose kunnen de immuuncellen niet goed het onderscheid maken tussen de lichaamseigen stof en lichaamsvreemde stoffen in het lichaam. Het gevolg is dat het immuunsysteem geactiveerd wordt de lichaams-eigen stof myeline op te ruimen. Hierdoor beschadigt de myeline, die een beschermende isolatielaag biedt rond de zenuwuitlopers. Dit is het moment waarop de Multiple Sclerose klachten ontstaan. In het centrale zenuwstelsel zijn bij de ziekte Multiple Sclerose allerlei cellen betrokken. Omdat er zoveel verschillende cellen bij betrokken zijn is het een ingewikkeld ziekteproces.

Wat is een MS terugval of relaps?

Een ontstekingsperiode bij Multiple Sclerose patiënten wordt vaak een ‘relapse’ of een ‘terugval’ genoemd. In de regel komt de ontsteking, die het gevolg is van Multiple Sclerose, na enkele weken tot rust en kan er herstel van het zenuwweefsel en de myeline optreden. De informatieoverdracht herstelt hierdoor. Dit herstel is helaas niet altijd volledig. Uitgebreide ontstekingen veroorzaakt door de relapse laten vaak een litteken achter in het zenuwweefsel waardoor er restverschijnselen van de Multiple Sclerose klachten kunnen blijven. Door de dunner wordende myeline-laag kan de informatieoverdracht via de zenuwvezels verslechteren en uiteindelijk kunnen zenuw-uitlopers verloren gaan. De naam Multiple Sclerose voor de ziekte komt voort uit het ziektebeeld omdat vaak sprake is van verschillende (multiple) ontstekingshaarden met verscheidene littekens (sclerosis) in het centrale zenuwstelsel. De mate waarin dit proces optreedt, is van persoon tot persoon verschillend.

Welke Multiple Sclerose klachten treden op door de ontsteking?

In het centrale zenuwstelsel lopen bloedvaten, die het zenuw weefsel van zuurstof en voedingsstoffen voorzien. De ontstekingen bij Multiple Sclerose bevinden zich vaak rondom deze bloedvaten en zorgen voor een lichte zwelling in het zenuwweefsel. Hierdoor wordt de informatieoverdracht tussen de zenuwcellen in de hersenen vaak moeilijker. Tevens beschadigt het de myeline. Daarop ervaart iemand iemand Multiple Sclerose klachten. Zo’n ontstekingsperiode wordt vaak een ‘relaps’ of ‘terugval’ genoemd. Vaak komt de ontsteking na enkele weken tot rust.

Welke Multiple Sclerose klachten treden op door myelinebeschadiging?

Uiteindelijk kan de myeline zich niet meer herstellen als gevolg van blijvende schade (litteken) dat ontstaat in het zenuwweefsel. Door de toename van ontstekingen op de zelfde plek beschadigt de myeline dus ernstig.

Welke beschadiging treedt uiteindelijk op?

De kern van de zenuwuitloper is het axon. Deze raakt uiteindelijk beschadigt en gaat verloren. De mate waarin dit zich voordoet, verschilt per persoon. De klachten zijn zeer verschillend. Het verschilt in ernst en het verschilt in soort klacht. Het is onder andere afhankelijk van de plaats in het lichaam waar het zich voordoet.

Wat zijn de meest voorkomende Multiple Sclerose klachten?

 • Acute Multiple Sclerose klachten
 • Relapses
 • Vermoeidheid
 • Gevoelstoornissen
 • Krachtvermindering
 • Stijfheid/spasticiteit
 • Problemen met evenwicht en coördinatie
 • Pijn
 • Moeite met zien
 • Blaas- en darmproblemen
 • Concentratie- en geheugenproblemen
 • Warmte intolerantie
 • Stemmingsstoornissen

Hoe wordt de beperking als gevolg van Multiple Sclerose vastgesteld?

De Expanded Disability Status Scale (EDSS) wordt gebruikt om de mate van invaliditeit vast te stellen. De EDSS-score varieert van 0 tot 10. Een hogere score duidt op een ernstiger beperking.

Score Toelichting
0 Normaal onderzoek
1 – 1,5 Geen beperking
2 – 2,5 Beperking is minimaal
3 – 3,5 Beperking is licht tot matig
4 – 4,5 Beperking is ernstig
5 – 5,5 Toenemende beperking bij het lopen
6 – 6,5 Hulpmiddel bij lopen
7 – 7,5 Gebonden aan een rolstoel
8 – 8,5 Gebonden aan bed of een stoel
9 – 9,5 Bedlegerig, geheel afhankelijk, geen communicatie
10 Overleden door MS