Om maar direct met de deur in huis te vallen: we hebben een go! Eergisteren heb ik een gesprek gehad met Dr. Denis om de resultaten van alle onderzoeken te bespreken. Op de MS na ben ik kerngezond dus er is geen reden om de behandeling niet te doen!

Dr. Denis legde ook onder andere uit wat de behandeling precies inhoudt en wat het nou zo effectief maakt. Verder gaf hij aan dat het om het totaalbeeld gaat waarbij er niet alleen naar MRI’s wordt gekeken maar ook naar wat de patiënt zelf ervaart. Een positieve mindset is net zo belangrijk als de behandeling zelf en dat ook de endorfines die vrij komen bij leuke momenten bijdragen aan een succesvolle behandeling.

Concreet gezien betekent het nu dat ik gisteren ook direct ben begonnen met de inname van steroïden en stimulerende middelen om zo veel mogelijk stamcellen aan te maken. Dit duurt tot en met maandag, zodat ik hopelijk meer dan genoeg stamcellen heb aangemaakt voor een goeie oogst. Gelukkig ben ik nu nog niet aan mijn kamer gebonden dus probeer ik er zeker ook nog de tijd te gebruiken om naar buiten te gaan.

Om aan die positieve mindset te werken zijn Johan en ik gisteren op pad geweest met Alexey. Alexey is een local maar spreekt heel goed Engels en is daarnaast ook al enkele jaren betrokken bij het ziekenhuis. Hij probeert een positieve vibe te geven door ons op sleeptouw te nemen en zo alle schoonheid wat Moskou heeft aan ons te laten zien. Nou dat is zeker gelukt! Zo hebben we gisteren veel highlights kunnen zien zoals het Rode Plein, het Kremlin en ook de meeste van de 7 Zusters van Stalin.

Verder hadden we het geluk om een rollenspel inclusief explosies en vuurwerk bij het Russisch Militair Museum te mogen aanschouwen. Dit was ter nagedachtenis aan het feit dat er 100 jaar geleden het Republiek Don werd gesticht tijdens het Russisch Burgeroorlog tussen 1918 en 1922. Dit leverde tevens zoveel rook op dat 5 minuten later de brandweer op de stoep stond 🙂 Ook Alexey zei dat ie met zijn neus in de boter was gevallen, dus ook hij was extra blij. De volgende keer is over 100 jaar dus wees er snel bij.

We hebben daarna 1 van de 7 zusters daadwerkelijk bezocht namelijk het Radisson Royal Hotel. Een tamelijk bescheiden hotel inclusief maquette van het Kremlin gebied en een inpandig Rolls Royce dealer.  Vanuit hier hebben we een bootcruise over de Moskva gemaakt. Op de boot kwam een chefkok van het hotel mee zodat we konden genieten van de beste Borsch en Beef Stroganoff die je ooit hebt geproefd. Dat doet een mens goed.

We hebben de toer afgesloten met een wandeling en een ijsje in het mooiste en duurste winkelcentrum van Moskou, Gum genaamd. Dit ligt naast het Rode Plein en biedt onderdak aan de duurste winkels. Alexey heeft ons uiteindelijk moe maar voldaan weer afgeleverd in het ziekenhuis (Johan reed nog mee naar het Hotel) zodat ik daarna mijn avond-shots kon krijgen.

Na een vermoeiende nacht met veel te weinig slaap ben ik vandaag verder gegaan met de injecties. Verder heb ik inmiddels goede contacten met een paar dames (Kelli uit de USA, Hilde uit Noorwegen, Ragnethe ook uit Noorwegen, Sa’ana uit Pakistan) en ook met Dave uit de USA opgedaan. We hebben samen naar het huwelijk van Harry en Meghan gekeken om zo wat afleiding te hebben. Dave is op hetzelfde moment als ik begonnen terwijl de dames inmiddels met hun chemo bezig zijn. Het is erg prettig om zo samen op te kunnen trekken en zo lief en leed met elkaar te kunnen delen. Dat maakt het toch weer iets gemakkelijker allemaal.

Nu kan ik verder gaan uitkijken naar dinsdag, de dag waarop de stamcellen worden geoogst! In de tussentijd probeer ik mijn rust te pakken en tegelijkertijd nog wat naar buiten te gaan want na dinsdag wordt het toch grotendeels binnenblijven. Tot de volgende blog!