Donderdag 5 september 2019

 

Ramon is gisterenavond gestart in de isolatie.. Dit betekent dat hij de komende 8/10 dagen niet van zijn kamer af mag. Hij krijgt paar maal daags infusen en injecties.

Vanochtend zagen we hem voor de eerste keer in zijn “judopak”. Ramon mag nl niet zijn eigen kleding aan ivm infectiegevaar. We kunnen elkaar zien door een deur met ramen. Dat kan niet overal in de isolatie, maar we waren getipt door Marlika, een lotgenote, om te vragen naar een kamer met deze mogelijkheid.Het is vreemd om ineens niet meer op de kamer te mogen. Voor Ramon nog veel vreemder er totaal niet uit te mogen.

De komende anderhalve week is het even kijken hoe vaak en hoe lang we bij hem in het ziekenhuis blijven. Een beetje aftasten wat Ramon fijn vindt. Dr. Fedorenko kwam langs en vertelde dat de bloedwaarden al goed naar beneden gaan bij Ramon. Hij is een paar keer bij Ramon langs geweest vandaag. De komende dagen zal er waarschijnlijk niet veel nieuws te vertellen zijn. Ramon gaat de laatste fase van de behandeling in en is nu aftellen totdat hij weer naar huis mag.

 

Vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 september 2019

 

De laatste dagen verliepen zo’n beetje iedere dag hetzelfde. ’S Ochtends kwam de verpleegkundige het infuus brengen en kreeg Ramon injecties om de teruggeplaatste stamcellen te stimuleren te laten vermeerderen, bloedafname en de arts komt langs om het verloop en de bloeduitslagen te bespreken.

Ramon voelt zich nu een stuk beter en heeft weer eetlust en drinkt goed. Een boek lezen of film kijken lukt niet ivm zijn concentratie; Ramon is na even met hem gepraat te hebben moe en moet dan echt gaan rusten. Daarom is het fijn dat er een ruimte is waar “careers” kunnen gaan zitten. Het is een zithoek met banken in de gang, waar ook de patiënt zelf kan verblijven als hij of zij nog niet, of net uit de isolatie komt. Daarom moet iedereen zich beschermend aankleden met mondkapje haarnetje, jas, schoenhoesjes; desinfectievloeistofpompjes staan overal.

Ramon vindt het fotoboek erg mooi en lief dat iedereen iets persoonlijks geschreven heeft voor hem. Ik ga sowieso iedere dag bij Ramon langs. Meestal blijf ik een aantal uren met tussendoor een boodschap in de supermarkt. Er is hier echt van alles te koop dus dat is wel handig.

De temperatuur is hier erg stabiel en heb nog geen jas aan nodig gehad. Gemiddeld is het hier 18/24 graden. Gewoon heerlijk weer. Harco heeft mij een week vergezeld wat ik erg fijn vond in deze heftige afgelopen week. Toch goed om even je hart te kunnen luchten zo af en toe. Harco en ik zijn vrijdag met ons twee de stad Moskou in geweest nadat we Ramon bezocht hadden. Moskou is een prachtige wereldstad vol cultuur en geschiedenis en ontzettend groot winkelcentrum Gum. Je kunt dit never nooit in 1 dag allemaal zien.

Gisteren 7 september is Harco rond de middag vertrokken naar Nederland. Maandag aanstaande komt Simone (Ramon zijn zus) mij vergezellen om ook met Ramon veilig  terug naar Nederland  te kunnen reizen. Alles om Ramon heen moet gedesinfecteerd zijn en worden, dus we moeten extra voorzichtig zijn.

Het aftellen is begonnen zeg maar; toch moet er nog heel wat gebeuren voordat het veilig genoeg is voor Ramon. De bloedwaarden moeten goed zijn. Soms zijn er bloedtransfusies nodig als het niet vanzelf herstelt. Dit horen we hier ook om ons heen gebeuren.

We gaan voor het positieve, tot nu toe is bij Ramon alles volgens het boekje verlopen!

 

Veel liefs van Ramon, Harco en Marie-José