Dinsdag 27 augustus 2019

Ramon is vandaag van 06:45 uur begonnen met het oogsten van de stamcellen; Dit duurde tot 11.15 uur. Hij heeft hier geen last van gehad op tintelingen in zijn lip na. Dr. Fedorenko kwam de kamer op om te melden dat hij genoeg stamcellen had geoogst en dat hij geen tweede dag nodig heeft. Verder dat deze neckline vanavond verwijderd kon worden en morgen een volgende neckline geplaatst gaat worden. Dr. Fedorenko wist nu ook te zeggen dat op 3 september zijn stamceltransplantatiedag is en dat dit tevens zijn nieuwe verjaardag is. Ramon meldde dat dit toevallig zijn huwelijksdag is waarop dokter Fedorenko zei: “ that is very special for you, how wonderfull, you have a double party!” Dr. Fedorenko feliciteerde Ramon en daarna mij ook. Dit was wel effe een momentje voor Ramon toen dr. Fedorenko wegliep. Ramon had toevallig Karin aan de telefoon en heeft dit alles ook een beetje kunnen meeluisteren.

Even later kwam Anastasia nog even binnengelopen en vroeg aan Ramon of dr. Fedorenko het goede nieuws al had gebracht. Ze feliciteerde Ramon dat zijn nieuwe verjaardag in zicht komt!!!Weer een stap verder…yesssss. Anastasia meldde ook dat er om 16.00 uur vanmiddag en stamcelparty is van medepatiënten. Deze mensen hebben dus vandaag de stamceltransplantatie gekregen. Dus dat we welkom waren. Zogezegd zo gedaan hebben we en stamcelparty bijgewoond. (Ramon twijfelde nog te gaan ivm zijn vermoeidheid). Dit is een traditie van dr. Fedorenko en zijn team om symbolisch de betekenis eraan te geven dat dit het moment is dat je nieuwe leven begint zonder MS! Dat je deze dag met deze mensen om je heen en de mensen die in gedachten met je meeleven samen je sterk maken voor de toekomst! Een geweldig mooi gebaar met mooi gesproken woorden door dr. Fedorenko. Er werden foto’s gemaakt, stukjes gefilmd, gefeliciteerd en taart gegeten. We troffen nog andere Nederlanders wat leuk is even in het Nederlands met lotgenoten te kunnen praten. Na het avondeten ben ik naar het hotel teruggegaan. Even later video belde Ramon mij en liet zien dat de neckline verwijderd was. Beetje en raar gevoel en moest bij een diepe in en uitademing verwijderd worden. De verpleegkundige moest dit 5 minuten dichtdrukken, waarna Ramon nog een aantal minuten plat moest blijven liggen.

Zo dat was een behoorlijk pittig dagje voor Ramon en ook voor mij. Het doet wel behoorlijk wat met je moet ik zeggen. Ramon is wederom met een slaappil rond 20.00/21.00 uur gaan slapen. Morgen is er een rustdag voor Ramon en overmorgen start de chemokuur van 4 dagen. Ramon houdt zich kranig en ik ben zo supertrots op hem! Dan nog in zijn toestand maakt hij zich zorgen om mij door te vragen: heb je genoeg kleingeld voor de taxi? Dat is typisch Ramon…😘

Liefs van Ramon en Marie-José