Over MS

Wat is MS?

Multiple Sclerose (MS) is een ziekte van het centrale zenuwstelsel (hersenen en het ruggenmerg). Rondom de zenuwen van en naar het centrale zenuwstelsel zit een beschermlaag: ‘myeline’, wat ervoor zorgt dat boodschappen vanuit de hersenen snel door de zenuwbanen vervoerd kunnen worden. Bij iemand met MS ontstaan er ontstekingen en uiteindelijk littekens in deze beschermlaag. De verharding die door de littekens ontstaat heet sclerose. Hierdoor komen de boodschappen vanuit het centrale zenuwstelsel niet goed aan bij de spieren of organen. Dit kan leiden tot verschillende klachten.

Symptomen

De symptomen bij MS zijn afhankelijk van de plaats in de hersenen waar de beschadiging ontstaat. Daarnaast zijn er verschillende vormen van MS die elk andere symptomen kennen. Vaak voorkomende symptomen zijn: gevoelsstoornissen zoals tintelingen – coördinatiestoornissen – evenwichtsstoornissen – uitvalsverschijnselen – krachtverlies – spierzwakte of spierstijfheid – extreme vermoeidheid – problemen met zien – problemen met spreken – geheugenproblemen – duizeligheid – klachten bij plassen en stoelgang.

Vormen

 • Benigne MS
  Ongeveer tien procent van alle mensen met MS heeft een milde vorm, ook wel benigne MS genoemd. Er kan een lange periode, soms wel jaren, tussen de aanvallen zitten.

 • Relapsing Remitting MS
  Ongeveer veertig procent van alle mensen met MS heeft deze vorm. Hierbij wisselen perioden van aanvallen en herstel elkaar af.

 • Secundair Progressieve MS
  Ongeveer veertig procent van de mensen met MS heeft Secundair Progressieve MS. Deze vorm wordt gekenmerkt door toenemende ontstekingsaanvallen, waarbij geen volledig herstel plaatsvindt.

 • Primair Progressieve MS
  Deze vorm van MS komt bij ongeveer tien procent van de mensen met MS voor. Bij deze agressieve vorm is er sprake van een sluipende toename van de klachten. Anders dan bij andere MS-vormen is er hier geen sprake van aanval- of herstelmomenten. Bij Primair Progressieve MS gaat het dus alleen maar achteruit, waardoor er steeds meer beperkingen worden ervaren. Er bestaat nog geen behandeling voor deze vorm in Nederland.

Feiten & cijfers

In Nederland hebben ongeveer 17.000 mensen MS, wereldwijd zijn dat er meer dan 2,5 miljoen. De ziekte komt twee keer zoveel voor bij vrouwen als bij mannen. De chronische ziekte ontstaat vooral bij mensen tussen de twintig en vijftig jaar.